به رتبه بندی در طراحی سایت های دانشگاهی و موسسه آموزش عالی در دنیا که توسط آزمایشگاه سایبرمتریک CINDOC واحد تحقیقات ملی اسپانیا تعیین می شود webometrics گفته می شود. در این رتبه بندی بیشتر از 24000 دانشگاه براساس اطلاعاتی که در اینترنت منتشر کرده اند رتبه بندی شده اند و توسط این محتواها تحلیل شده اند. وبومتریکس اولین بار سال 2004 مشخص شد و با چندین شاخص تعیین شده است. ای معیار ها به این دلیل به وجود آمدند تا موسسه های عالی نشریات اینترنتی خود را تقویت کنند.
اهداف وبومتریک webometrics
وبومتریکس به این دلیل به وجود آمده که دانشگاه ها و موسسه های عالی ترغیب شوند تا محتوای الکترونیک تولید و منتشر کنند. در اصل با وبومتریکس می خواهند دانش و اندوخته دانشجویان و دانشگاهیان از طریق اینترنت، در اختیار عموم مردم قرار دهند تا از آنها بهترین استفاده شود. webometrics فقط مختص دانشگاه ها و موسسه های عالی آمریکا و اروپا نمی باشد و دانشگاه های قرار گرفته در آن از تمام دنیا هستند. وبومتریکس توسط 4 شاخصه تعیین می شود و گزارش های آن نیز در اختیار عموم مردم قرار می گیرد تا از رتبه بندی های آن اطلاع داشته باشند. webometrics دو مرتبه د ر سال ارائه می شود یکبار در تیر ماه یکبار نیز در دی ماه.
معیار رتبه بندی وبومتریکس
در ادامه معیار ها و شاخص های مهم برای ارزیابی وبومتریکس آورده شده است:
IMPACT؛ تعداد بک لینک های که توسط موتورهای جستجو مانند گوگل دریافت کند امتیاز مثبت محسوب می شود. اما اگر شما با سایت های دیگر خودتان که در همان سرور قرار دارند بک لینک به سایت خود بدهید محاسبه نمی شود. ضریب مهم بودن نیز حدود50% می باشد.
PRESENCE؛ به تعداد صفحاتی که توسط موتورهای جستجو مانند گوگل ایندکس شده باشد گفته می شود. ضریب آن نیز حدود5% می باشد. OPENNESS - Transparent Ranking؛ بر اساس پروفایل Google Scholar تعیین می شود و جمع مقالات 9 استاد برتر دانشگاه می باشد. ضریب مهم بودن این شاخصه نیز حدود 10% می باشد. EXCELLENCE؛ تعداد مقاله های دانشگاه می باشد که تولید و انتشار داده شده است را می سنجد ضریب این معیار در وبومتریکس حدود 35% می باشد.
راه های ارتقاء رتبه وبومتریک webometrics
برای این که بتوانید رتبه یک وب سایت را براساس وبومتریکس ارتقاء بدهید باید راهکارهای درست و اساسی برای آن داشته باشید در ادامه ما چندین راهکار مفید برای ارتقاء رتبه وبومتریکس در اختیار شما قرار می دهیم: یکی از روش های خوب یکسان بودن دامنه سایت اصلی دانشگاه و همه وب سایت های زیر مجموعه دانشگاه می باشد. به این دلیل که داشتن دامنه های متعدد باعث می شود که امتیاز سایت بین چندین دامنه تقسیم شود و در نهایت بالاترین امتیاز این دامنه ها را برای سایت شما در نظر می گیرند که زیاد جالب نمی باشد. اگر دانشگاه بتواند برای زیر مجموعه های خود از زیر دامنه استفاده کند بهتر می باشد، در نهایت امتیاز تمامی زیر مجموعه ها نیز با یک دیگر جمع شده و به دامنه اصلی اضافه می شود این گونه امتیاز بالاتری نیز دارید. این روشی است که بیشتر دانشگاه های معتبر از آن استفاده می کنند. یکی دیگر از روش های مفید برای ارتقاء webometrics رعایت کردن استانداردهای سئو SEO می باشد. با بهینه سازی صفحات سایت برای موتورهای جستجو، شما می توانید باعث شوید که سایت های دانشگاهی نیز با سرچ گوگل در نتایج جستجو دیده شوند. حتی در رتبه بندی 4 شاخصه نام برده تاثیر گذار می باشد. برای رعایت این راهکارها شما باید از اطلاعات سئو اطلاعات کافی و به روزی داشته باشید. منتشر کردن و تولید محتوا های به روز در سایت دانشگاه نیز یکی از مهم ترین فاکتور های رتبه بندی و ارتقاء رتبه وبومتریکس می باشد. یکی از راه های که تاثیر مثبتی در رتبه سایت دانشگاه شما دارد وجود نسخه انگلیسی از سایت یا اینکه حداقل اطلاعات کلی و معرفی سایت به صورت انگلیسی نیز در سایت وجود داشته باشد. این مورد نیز تاثیر مثبتی در رتبه سایت دارد. یکی از روش های دیگر که می تواند جایگاه سایت دانشگاه را در وبومتریکس ارتقاء دهد ساخت اکانت و پروفایل گوگل اسکالر برای اساتید دانشگاه می باشد. به این دلیل که امروزه وبومتریک خیلی به این موضوع اهمیت میدهد. به همین دلیل بهتر است که تمامی اساتید در گوگل اسکالر که یک ابزار آکادمیک گوگل است برای خود اکانت بسازید.
خصوصیات یک سایت دانشگاهی خوب
اینکه رتبه سایت شما ارتقاء پیدا کند و در جامعه جهانی و رسانه ها حضور فعالی داشته باشد بسیار مفید و طبیعی می باشد. اما این را در نظر داشته باشید که وبومتریکس صرفا یک راهکار است و سایت دانشگاهی شما باید زیرساخت های لازم برای معرفی در این سطح را داشته باشد. در ادامه تعدادی از این خصوصیات را برای شما عنوان می کنیم: در همه سایت های دانشگاهی باید بخشی برای اخبار و مقالات و مدیریت محتوای سازمانی دانشگاه وجود داشته باشد. بخش های ویژه ای برای پست الکترونیک اساتید و دانشجویان داشته باشد. سایت اصلی با دامنه اصلی و زیر دامنه وجود داشته باشد. پروفایل های شخصی برای اساتید، دانشجویان، کارکنان و مدیران وجود داشته باشد. ایجاد سامانه مدیریت کتابخانه، مقالات و پایان نامه ها. جمع بندی در این محتوا در مورد این که webometrics چیست؟ و چه کاربردی برای سایت های دانشگاهی دارد پرداخته ایم همچنین چندین روش برای ارتقاء رتبه وبومتریکس دانشگاه ها ارائه داده ایم.
منبع : ایران سایت